פלסטיק בעידן החדש
בעודנו נסחפים לחרדות קיומיות בעקבות מחקרים ופרסומים על מצב כדור הארץ , הידלדלות משאביו הטבעיים של הכדור , התחממות גלובלית , התייקרות בכל חומרי הגלם התעשייתיים וכיוב' - אנחנו מנסים להבין היכן מקומנו בכל זה. כיצד למיין את עודף האינפורמציה כך שנוכל לאמץ את זו שרלוונטית לחיינו הקטנים , ליום יום הפרטי של כל אחד מאיתנו.
כמה עובדות:
1. (עובדה ברורה וידועה) - את משאבי האנרגיה עתירי הפחמן , אשר כדור הארץ "בישל" כמה מיליוני שנים - אנו מחסלים ב-200-250 שנה (נפט, גז,פחם).
2. המשאבים הנ"ל , המתחסלים במהירות , יוצרים עליה מתמדת במחיר כל תוצריהם - המשמשים לאנרגיה עקיפה וישירה (חימום הבית , הנעת הרכב) ועליה תלולה במחירי חומרי הגלם הפלסטיים.
3. הפקתם של הנ"ל , ייצור מוצרים מהם , מיחזור אותם מוצרים והשמדתם בסוף דרכם - פולטים לאטמוספרה גזים המפירים את האיזון האקולוגי החשוב לקיום חיים.
בחוד החנית של המאבק בנזקים האמורים מעלה , נמצאים המשאבים המתחדשים:
חומרי גלם , משאבי אנרגיה חליפיים ותהליכים המופקים מחומרי גלם מן הטבע:
• שמנים מצמחים שונים.
• עמילנים וסוכרים המופקים מצמחים וזרעים.
• פולימרים המופקים מתהליכים בקטריאליים.
היום בשלו הטכנולוגיות להפקת פולימרים צמחיים/ביולוגים , אשר מסוגלים להחליף את כל מוצרי הפלסטיק הישנים.
ה"טרנדיים" שבהם הינם כמובן השקיות , כלים חד פעמיים ומוצרי אריזה פלסטיים למזון גולמי ומוכן.
יתרונם הגדול של מוצרים אלו , שהם מסיימים את תפקידם כ"פלסטיק שימושי" בקומפוסט.
הקומפוסט (לחות, טמפרטורה גבוהה, עיכול בקטריאלי/פטרייתי/ביולוגי) מכלה את השקית/אריזה בשבועות מספר תוך שהוא הופך את המוצר לביו-מאסה (אדמה) CO2 , מבלי להצטרף לערימות האשפה האין סופיות
או למפגע מוכר אחר.
כך מושלם מעגל הקיימות המאפשר לנו לצרוך אריזה מחומרי גלם אשר מתחדש ומתחדש ומתחדש... מבלי להזיק למשאבי כדור הארץ להערים אשפה.
אבנר ענבר
אקוג'ו